miercuri, aprilie 08, 2009

Praga Reloaded: mein strit

Se trag tepe in Praga. Multe, si nu neaparat cu zambetul pe buze. Tepele incep la casele de schimb valutar, unde iti baga in curs de te simti atat de frustrat si tras pe sfoara ca-ti vine sa te pui cu curu pe bordura si sa meditezi la moarte.
Dar sa ti se traga teapa la o simpla bere....e crunt, nu meditezi la moarte ci pui la indoiala capabilitatile tale intelectuale dupa care iti spui scurt: bai ce mi-a pus-o asta. Sunt prost, slab.
Amicii mei au iesit la o bere. Doi baieti, cucuieti, pusi pe glume si rasete. Se duc la mein strit (in traducere libera strada fruntasa a targului). Intra in tutungerie, isi cumpara asa, un pic afectati, doua trabucuri groase. Alex le pune sub nas si le miroase satisfacut, de la un capat la celalalt. Apoi baietanii se aseaza la o crasma, pe terasa. Masa mica, nu e stearsa de firimituri, un chelner plictisit si aproape uratel. Aduce trei beri cehesti, le tranteste pe masa. Nu e bagat in seama, sictirul lui nu impresioneaza pentru ca in tara noastra de origine e deja normalitate. Beau baietii berea, trag 5 ragaituri, mai baga o gluma porcoasa, vorbesc de politica, de "pizde". Apoi isi aprind trabucurile, trag cu atata sete din ele dupa care scot in cerculete un fum gros, alb. Stau la taclale si stau, cu capul in sus, cu mana ridicata tinand aproape aristrocratic trabucurile. Hai domne fa-ne nota, spune din gesturi unul dintre baietani chelnerului plictisit, insipid, incolor, inodor. Vine sfrijitu cu nota, le-o tranteste pe masa si pleaca. Baietii deschid nota: 2 beri, 400 de coroane cehesti ( in celelelate crasme halba de bere de acelasi tip, cu acelasi gust, cu aceeasi grosime a spumei, costa in media 32 de coroane).\
Baietanii fac gura:cum domne 200 de coroane, ca manancg tot trabucul asta, e mult, mai sfrijitul naibii, impuscate-as si jupulite-as nevasta si copiii (ma rog, tradus din engleza nu ar fi sunat chiar asa, dar traduse gandurile....)
Sfrijitu nu-ntelege mare lucru, vede supararea, revolta, privirea scanteietoare, si spune intr-o engleza stalcita: mein strit mein strit.
Mein strit baieti, dati banii si plecati. Si cu Dumnezeu inainte.

Un comentariu:

Anonim spunea...

:))))))))))) Si acum imi aduc aminte ce fete triste aveau baietii cand ne povesteau cum au dat ei 100 de coroane pe o bere.Dar deh ce sa-i faci e mein strit :)))))

sustin blogosfera feminina