luni, octombrie 05, 2009

marea depresie

Exista un moment in viata unei fetite cand lumea se destrama si pica pe ea. Toata, grea, coplesitoare.
Lizuca a plecat de dimineata la scoala. S-a imbracat intr-un treining albastru. Inapoi acasa, cand sa se schimbe in hainutele de casa, o vede, mare, rosie, agresiva, nemiloasa. Pata rosie pe chilotei.
Nu, nu crede ca e bolnava si ca va muri. Lizuca e perspicaca. Mama i-a povestit inca de cand avea 8 ani ca va veni un moment cand nu va mai fi copil, cand va incepe sa se transforme in om mare. Incet, incet. Lizuca incepe sa planga, in hohote, tare de tot, aproape sa se inece cu lacrimile sarate de copil de 12 ani. Coboara in bucatarie, la femei - Mama si Matusa. "MAAAAAAMAAAAAAAAAAAAAA, mhm, mhm - isi trage mucii - nu mai sunt cooooopiiiiiiiiiiiil, mhm, mhm! - iar isi trage mucii. Mama la inceput se sperie dar pe urma isi da seama. Incepe sa i se miste narile jucaus - semn ca o bufneste rasu. Si chiar o bufneste rasu, o strange in brate pe Lizuca si ii arata unde e vata Narcis. Pufoasa, alba, calitatea intai.
Incepe sa o doara burta pe Lizuca. Nu mai plange dar are o stare de aia de parca s-a terminat lumea si nimic, dar absolut nimic, nu mai are sens. Matza cu o pata neagra in stanga botului vine in camera, sare in pat langa Lizuca si incepe sa se gudure pe langa ea. Incepe sa toarca strasnic. Lizuca o ia in brate si sa o dragalaseasca de suparata ce-i. Asa face cand e necajita tare, simte ca doar matza o mai intelege si nimeni altcineva. Se uita pe Cartoon Network la Dexter. Nu o face niciun episod sa rada. O suna colega de scoala, e ziua ei si in doua ore da o pizza la Matador. Nu se duce, e bolnava. Se transforma in alta vietate, nebanuita, diferita, teribila. Se transforma in femeie.
Se uita pe geam, e urat afara. E noiembrie. O sa ninga, cel mai probabil. Priveste cu sete norii gri-gri si iar o pufneste plansu. De fapt asa, o scanceala fortata care sa arate de fapt ce om oropsit e Lizuca. Vine si a doua matza, aia tigrata, se urca direct in pat, in mijlocul pernei, si incepe sa sforaie usor. Nu sa toarca, sa sforaie. Lizuca, scancind, desi n-o mai doare burta, desi nu mai simte nimic neobisnuit, se urca in pat. E si mai trista. Se uita la desene, mananca o portocala, n-are nicio grija in afara temelor pentru luni, scarpina motanii pe burta....da e deprimata rau ca de, e femeie de acum...

8 comentarii:

Anonim spunea...

Virgile ce mod interesant de a descrie acel moment din viata unei copile care devine femeie.. Traumatizant as putea spune, o povara pe care o purtam dupa noi aproape toata viata..
p.s. Mama ei de vata Narcis, eu numai pufoasa nu am vazut-o , am urat vata Narcis, acum e buna de sters unghiile de lac rosu ;)

Robintel spunea...

:)) Fetelor, înseamnă că nu v-a povestit niciun băiat prima ejaculare... :)) Să vedeţi acolo... chestii interesante... :))

Narchotic spunea...

A, da, baietii si marile ejaculari... asteapta sa ai hemoragie incontinuu o saptamana si mai vb atunci de cum e cu ejacularile precoce

virgil spunea...

:)))))

Anonim spunea...

foarte buna descrierea Virigilutza!
si subscriu la ce-a zis Narchotic.

Richard spunea...

Copilu, ai talent. Ai neste beri de la mine. Si poze pe Lipscani strasse, daca vrei.

Richard spunea...

http://www.jeg.ro/
baga un ochi aici

virgil spunea...

@richard: multumesc de apreciere....cat despre jeg, cam vulgar pt mine

sustin blogosfera feminina