marți, septembrie 22, 2009

cafea la ibric

Dea, mor dupa cafeaua la ibric. Facuta de mine. Si tata o face foarte bune, da parca mai tare. Si Corne o nimereste de multe ori. Dar eu, ei bine, eu is mezu in ale cafelei. Mezu pentru mine, desigur.
Reteta e a dracu de simpla. Iau o cana mai marisoara asa, cum sunt alea pe care le dam de obicei cadou la amici si pe care sunt scrise tot felul de mesaje tampite sau semne zodiacale. Asta e cana perfecta. Pentru ca beau o singura cafea, dimineata, imi trebuie o cantitate consistenta. Tata imi spune ca e prea mult, eu spun ca e suficient - si necesar (combinatia ideala). Deci, dupa cum spuneam, iau cana cu mesaje tampite sau cu semnul zodiacal, depinde ce-mi pica in mana, o umplu varf cu apa si o torn in ibric. In ibricul ala frumos pe care l-a luat Corne de la un anume hypermarket pentru ca eu am vrut sa-l aduc la birou ca sa-mi pot bea cafeaua mea. Am stabilit, era ok, urma sa-mi fie decontat ibricul, pana mi-am dat seama: fir'ar, nu avem aragaz. Asa ca a ramas ibricoiul - ca e mare, domne, in resedinta Ena-Ojohita-Keransita.
Deci torn cana plina cu apa. Apa plata. mai pun si de la robinet. dar parca nu e perfecta daca e de la robinet - apa aia cu clor, poate cu resturi de fecale sau cine stie ce vietati mici-mici care la microscop arata ca niste monstri cu dinti ascutiti si ochi holbati. Obligatoriu, pun si doua lingurite rase de zahar. Si las apa sa fiarba. Asta se intampla repede - ibric mare, pus pe ochiul mare al aragazului rezulta timp f scurt de fierbere. Deci ma intelegeti, da?
Fierbe apa, iau ibricul de pe foc, pun doua lingurite pline de cafea. Pun la loc pe foc, astept sa mai dea un clocot, sting focul si invart cu lingurita cu coada lunga. Si VOILA (asta daca tot termin cursurile de franceza si am avansat in ale limbii frantzuzilor).
Dar sunt zile cand nu pot sa-mi beau cafeaua orgasmica. Pentru ca, sa spunem, merg sa-mi fac analize.Tre sa-mi duc borcanelu cu pishu si tre sa-mi iau si sange, deeeci - nu pot sa mananc nimic, sa beau nimic. Urasc dimineatile in care nu pot sa fac asta. Sunt nervoasa toata ziua. Asa ca imi iau cafeaua de pe unde apuc. De la Tip-Top de exemplu, din centrul vechi. Are doua plicuri de zahar. Nu vreau lapte. Nu-mi place laptele in cafea. In opinia mea, e laba trista. Si mai iau si o prajitura la cafea. Pare delicioasa. De precizat! La cafea trebuie mereu sa am ceva dulce. Si cafeaua trebuie sa fie foarte fierbinte! Altfel nu simt gustul.
Imi iau eu cafeaua de la Tip-Top la pachet. Adica o iau in mana, E intr-un pahar de ala de unica folosinta, cu capac deasupra. Eu is repezita cand merg pe strada. Era sa scap o data paharul, pe la Tineretului, pe peronul metroului. dar n-am facut-o. Da in fata usii de la birou, poac, se duce paharul fix cu curu'n sus. Da nu se varsa nicio picatura. Ajung la biroul meu, e buna, merge cu prajitura.
Azi nu mi-a sunat ceasu. Asa ca n-am timp de mic-dejun. Implicit, nici de cafea. Asa ca trec pe la Mac-ul ala de la Unirii undergound si-mi iau bautura mea, de care am nevoie cum au zeii de nectarul lor. Ala ma intreaba: simpla, cu lapte, machiatto, cacalatto? Simpla, domne, altfel iti spuneam! La pachet. De ma Mac si pana sa ma asez in fata calculatorlui, cafeaua din punga s-a varsat asa, vreun sfert. Nush cum dracu pun astia cafeaua la pachet. Ca tot se varsa. Pachetele de zahar ude, servetele ioc, toata punga aia umeda. Pizda ma-si!Si e mai multe decat cantitatea mea normala, decat doza mea zilnica. Asa ca acu is agitata. dau din picior. Simt un freamat interior incredibil. Am o streche .........
A, si ieri m-am certat cu madam de la Dika. Stiti voi, magazinul de tzoale de la Romana. E roscata, are sprancene urate si e catza. Si mi-a spus ca daca nu-mi convine sa ma duc la magazinul de peste strada. Iar eu m-am enervat, ca o catza proasta ia locul unei fete care ar putea sa se poarte altfel cu un client. Cu o clienta ca mine, de exemplu. care sparge bani acolo de trei ani. Si din cauza careia mai sparg bani acolo si alte pretene si amice. Mi-e ciuda domne....
e, dar asta este deja un alt subiect, pe care nu-l voi dezvolta de fapt niciodata...
Hai sanatate!

8 comentarii:

marmotzel spunea...

Cafeaua la ibric e cea mai buna :D Fara o cafea dimineata nu ma pot trezi, nici macar nu pot vorbi cum trebuie ..
SI tanti de la Dika e fenomenala, propun sa o batem :D

Andu spunea...

Cand ajungi de dimineata la munca, nimic nu se compara cu o cana mare de cafea cu lapte, savurandu-o cu ochii pe jumatate inchisi, citind presa din ziua respectiva...e un "must have" pentru noi, astia, care nu ne impacam cu ceasul desteptator;))

Anonim spunea...

O cafea buna (la ibric) se bea la ceasca (nu la cana) si se bea fara lapte...

virgil spunea...

pentru mine (Virgil) o cafea buna (la ibric) se bea in cana (e prea mica o ceasca) si fara lapte (nu stiu unde am scris sus ca imi place cafeaua cu lapte sau ca adaug lapte in cafea)....

Anonim spunea...

Cafeaua la ibric mi se pare perimata. Cafelele espresso, machiatto sau latte, apartin de fapt secolului nostru. De cand le-am descoperit (ca 4 ani sunt de atunci, o data cu intrarea in "civilizatie" (UE), nu a mai existat cafea la ibric in casa mea. Cheers

virgil spunea...

Anonimule, cafeaua la ibric facuta cu ceva talent este minunata. Poti sa pui si lapte, poti sa pui si frisca, faci ce vrei cu ea, cum vrei, daca vrei.
Ce ofera civilizatia, ambalat frumos, cu denumiri stufoase, nu imi starneste nici un fior.
Cheers si tie!

kandya spunea...

foarte tare ''virgil'' si mie dimineata imi trebuie neaparat o ceasca d cafea ptr k mai mult nu imi permite organismul mai ales knd vin la birou la 8 pica ochii-n gura nu alta ,,,intrasem p'aici ptr k am o colega care face cafeaua mai buna decat mine nu stiu d c desi o facem la fel ei parca ii iese mai buna si vroiam s ma perfectionez asa s zicem k s ii dau peste nas

Dumitru spunea...

Incearca un ness strong ... pe asta intotdeauna o nimeresti ;)