marți, iulie 28, 2009

femeia si masina...

M-am spalat pe dinti, mi-am suflat mucii si mi-a venit inspiratiunea. Asa ca in loc sa ma trantesc ca un fluturas langa corne si sa ma pun pe sforait mi-am deschis laptopu si voila (asta apropo de franceza pe care in trei luni o voi sti foarte bine).

Mi-am aminitit de momentul ala unic din viata unui copil de 8-9 ani: statul pe buda cu cartea lu Ispirescu in brate. Eu ramaneam asa uitata de lume vreo doua ore pe veceu. Eram atat de prinsa de ce citeam eu acolo... Si parca veceul devenea inconjurat de o adiere nebanuita, de soapte ireale si muzici fermecate. Pana venea mama la usa: Mai fata, nu mai sta atata in baie!

Nu stiu cum, de ce, dar cand stau la taclale cu D sunt cam la fel de prinsa ca atunci cand il citeam pe Ispirescu ore-n sir pe buda. Imi povesteste de rude indepartate, de rude apropiate, de caini, de cuci, de bufnite. Si eu, care de fel sunt atat de indolenta si dezinteresata cam de tot ce se intampla in afara fiintei mele, sunt atenta, si rad, si devin interesata, si pun intrebari, si dau posibile raspunsuri si explicatii.

Asa a fost si in ziua aia de vara. Era chiar vara in care mi-am luat carnetul de conducere. Categoria B. Mi-am spus: Este timpul sa dau o tura cu masina prin oras. Sa-mi mai intru in...mana.

Desigur, acest pas major facut in viata mea a venit dupa mult stres. Bine, scoala de soferi nu mi-a dat multa bataie de cap. Dar probabil ca am dat eu ceva bataie de cap scolii de soferi (sau intructorului, mai corect spus). Nu ca as fi batuta-n cap, dar mai aveam momente mici de teribilism. Cum ar fi sa iau curba cu vreo 80 la ora intr-un audi de ala micutz - respectiv A3. "Mai Camelia, ne-am fi putut rasturna", imi spunea calm, dar cu ochii beliti, domnu intructor. Bine, am mai dat bataie de cap unor prieteni de-ai mei cu carnet. Ii puneam acolo pe scaunul din dreapta - pe fiecare, pe rand, a se intelege - si hai mai baieti sa ma obisnuiesc si eu cu statutul de sofer. Unul imi tragea volanul ca sa nu intru intr-o masina parcata regulamentar, altul statea mereu cu mana pe frana...de mana, primul ma cobora din masina si se urca la volan caci eu nu puteam sa ocolesc o pisica in agonie ce murea in mijlocul strazii goale.

Dar am ajuns la acel punct in care sa-mi iau soarta in piept. Asa ca mi-am luat o fusta scurta de blugi, un tricou mulat. Si, pentru a anula efectul PITZI, mi-am tras niste adidasi in picioare. Cu parul si nasul in vant, cu Titi mirosindu-ma la fund (prost obicei are si cainele asta)am iesit pe poarta cu un aer de cuceritoare. M-am suit in masinuta verde si m-am dus s-o iau pe D. Ajung la ea, D coboara, se pune in fata si pornim la drum. De precizat, D nu avea si nici nu are carnet.

Teoretic, in falticeni sunt trei intersectii si doua semafoare, rezultand, deci, putine dificultati in trafic. Teoretic....Am ajuns la a doua intersectie mare din oras. M-am oprit la semafor...D imi povestea, de ceva vara, nepot...Eram prinsa de poveste. Coplesita. La fel de coplesita de ce-mi spunea cu patos D, ca atunci cand,la 8-9 ani, adormeam in baie cu Ispirescu-n poala. (nu mai vorbesc buruienos, imi piere inspiratiunea). D vorbea eu ascultam, D vorbea, eu aprobam, D vorbea, eu replicam. Se face verde. dau sa pornesc masina. Se duce in spate. Ce mama naibii? Ma uit speriata in oglinda retrovizoare. Ridic iar, usor, usor, piciorul de pe ambreiaj. Futu-i, se duce in spate. Ma panichez. In spatele meu se face coloana. Ma crizez. D nu e nici ea calma, habar nu are ce se petrece. Se face iar rosu. Pentru mine e un mister. In panica mea, ma dau jos din masina, cu fustita mea scurta, ma intorc cu o fata desfigurata la ala din masina din spatele meu, si ma miorlaiesc: nu stiu domne ce se petrece. Scoate omul capu pe geam: E marsarier, tu proasta ce esti (a se citi in stil moldo). Atunci o panza a alunecat de pe creierul meu. Cum de nu mi-am dat seama? Povestea lui D m-a acaparat atat de mult, incat, la semafor, in loc sa bag viteza intai, am bagat marsarier. Nu imi aminteam cum, de ce, cand am facut asta. Dar neatentia mea a fost la cote maxime.

Morala:
1. Nu mi-am luat bataie, pentru ca aveam fusta scurta.
2. Nu conduceti doar d-vostra cu D in dreapta. Va suceste mintile :)
3. Trebuie sa aveti simtul schimbatorului.
4. Daca unul va spune in trafic " tu, proasta ce esti", spuneti in gand "@$%^&((&$#@$#()+_)@#$$%?>>". Daca nici asa nu va calmati, deschideti geamul. Scoateti mana pe geam. Si faceti: pa pa, 'te dracu.

7 comentarii:

Anonim spunea...

in primul rand marturisesc ca am ramas profund impresionata,nu stiam ca povestile mele au avut asha un impact,devenind vrednica de comparatia cu ispirescu.:D
amintitrea cu blocajul la intersectie este si acum fresh in mintea mea,atunci cand stresata fiind de infernala claxonare a liniei din spate ,ai iesit din masina,ai trantit portiera si ai tzipat"nu pot!"si brusc zgomotul a disparut:))
si-am poRNit la drum cu o noua povyeste....


D

Anonim spunea...

Hihi, tare Virgil! Dar te-ai descurcat pana la urma nu ai ramas in intersectia aia :)
Deci data viitoare cand ma urc la volan imi iau fusta :D
Si D are un stil de te face sa intri in lumea ei cand povesteste ceva..
p.s. suna cunoscuta treaba cu rudele si povesti de viata nu?

Anonim spunea...

faza asta imi aduce aminte de o alta faza...."NU POT", undeva pe la iaz, cand nu pteai sa dai cu spatele:))
ce mai, noi fetele, femeile suntem cam inocente la volan:)))

Cristian spunea...

foarte tare faza :)) dak te prindeam eu in trafic crek veneam si te luam de o halipa :))) tz tz tz cum sa faci tuh din astea in aglomeratul faltisheni :))

virgil spunea...

@cristian....mai cristE, da de ce sa ma iei de o halipa? ca doar soselele sunt pentru toti, inclusiv pentru aiurite ca mine...prima lectie primita de la domnu Zugravu

Anonim spunea...

acum cateva saptamani s-a intamplat:
stateam blocat pe o straduta din cartier alaturi de alti 5-6 soferi. stateam deja de vreo 5-10 min dupa o doamna care incerca sa iasa dintre masinile parcate pe marginea drumului. nu-mi venea sa cred ce face. executa aceeasi miscari iar-si-iar.
pana la urma am coborat si i-am cerut sa pot urca la volanul masinii ei.
am vazut in ochii ei ca nu intzelegea ce se intampla. tremura de nervi cand mi-a intins cheile :)

dar, vorba ta: "soselele sunt pentru toti"

arpi

virgil spunea...

e, mai arpi, e usor sa critici femeia la volan. Dar voi barbatii uitati un aspect: noi avem picioare mici. De aia nu controlam asa bine...pedala. :)) De aici vin toate problemele soferitelor de fapt :p

sustin blogosfera feminina